Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Universiteit Utrecht werkt aan wereldwijde zoetwaterkaart

  •  
03-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
blauw-uurtje-aan-de-maas_624c4749c7b14_medium

Net voor zonsopkomst bij de Maas in Cuijk

© Nelly van Leur

Universiteit Utrecht gaat samen met National Geographic Society de wereldwijde zoetwatervoorraad in kaart brengen. De komende vijf jaar wordt gewerkt aan de ‘World Water Map’, die een informatiebron moet worden voor toekomstig zoetwaterbehoud.

Met de kaart willen de water- en droogte-experts de ‘hotspots’ aanwijzen waar waterschaarste is of dreigt. Ze willen ook onderzoeken waardoor die kwetsbare gebieden ontstaan. “Als we dat weten, kunnen we ook betere voorspellingen maken over waar en hoe ze in de toekomst tot stand komen, bijvoorbeeld in de sub-Sahara en metropolen in Azië”, zeggen de Utrechtse onderzoekers.

De onderzoekers zijn van plan onder andere satellietdata te gebruiken om de kaart te maken. De resultaten van het World Water Map project komen beschikbaar voor beleidsmakers in kwetsbare gebieden, zodat zij de mogelijkheid krijgen om naar oplossingen te zoeken.

Bron: Universiteit Utrecht, ANP

Meer over:

zoetwater, water
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.