Vroege Vogels

Unieke vriendschap tussen Nijlpaard en Schilpad op de proef gesteld

  •  
06-01-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_158646.jpg
Raar maar waar: een éénjarige nijlpaard die bevriend is met een 130 jaar oude schildpad. Nadat de baby nijlpaard Owen vorig jaar tijdens de tsunami de Stille Oceaan werd ingezogen, werd hij opgevangen in het Haller Park natuurreservaat in Kenia.
Daar raakte de nijlpaard en de oudste bewoner van het park, Mzee de reuzenschildpad, bevriend. Toen Owen in het reservaat arriveerde woog hij 300 kilo en was qua omvang tweederde van Mzee. Inmiddels is het nijlpaard twee keer zo groot als Mzee en groeit nog steeds. Na de tsunami was de kleine nijlpaard getraumatiseerd. Hij was zijn moeder kwijt. Toen Owen los werd gelaten in het reservaat ging hij gelijk naar de grote schildpad, waarschijnlijk omdat MZee de grijzige kleur heeft van een volwassen nijlpaard. Sindsdien heeft hij een 'pleegmoeder' en ze eten, zwemmen en slapen samen. Als iemand in de buurt van de reuzenschildpad komt, wordt Owen aggressief en beschermt zijn 'moeder'. Mzee vindt het allemaal prima.
In de lente wordt hun nauwe band op de proef gesteld, wanneer een vrouwelijk nijlpaard aan het gezelschap wordt toegevoegd. Verzorgers hopen dat de Mzee er geen problemen meeheeft als 'haar zoon' en het nieuwe nijlpaard Cleo een band opbouwen.
Bron: National Geographic News [vert. uit Engels]

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.