Unieke veenterpen in waterbergingsgebied
• 25-09-2009
• leestijd 2 minuten
In het laagveengebied de Peizermaden, in noord-west Drenthe, komen binnenkort natuur, waterberging en archeologisch erfgoed samen. Maar in de Peizermaden liggen veel veenterpen, door onze voorouders in de 14e en 15e eeuw aangelegd voor bewoning. In die terpen is uniek archeologisch materiaal te vinden. Maar hoe bescherm je die archeologische monumenten wanneer je in hetzelfde terrein water kwijt wil? Daar hebben archeologen, natuurbeschermers en de overheid een mooie afspraak over gemaakt.
In dit project is bureauonderzoek verricht. Daaruit is een aantal gebieden gekomen, waar archeologische vondsten zijn te verwachten. Vervolgens is inventariserend veldonderzoek uitgevoerd. Met een aantal kleine en grote boringen is op die plekken naar het profiel van de bodem gekeken. Daaruit blijkt waar feitelijke archeologisch interessant materiaal zit en of meer maatregelen nodig zijn. Op een aantal plaatsen is of wordt vervolgonderzoek uitgevoerd.
De veenterpen zijn en worden onderzocht en gemarkeerd. Bij de uitvoering van werkzaamheden wordt rekening gehouden met deze veenterpen. Zo is bijvoorbeeld de loop van de slenken is aangepast op de ligging van de veenterpen. Daarnaast wordt, in dat deel van het gebied waar veenterpen liggen, niet afgeplagd.
Op basis van een onderzoek naar aardkundige waarden is de loop van een aantal slenken veranderd. Vervolgens wordt op een aantal locaties aanvullend archeologisch onderzoek verricht om te bepalen of de daar aanwezige resten moeten worden behouden.
In het gebied van de Herinrichting Peize is een Archeologisch Rijksmonument. De rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een vergunning afgegeven voor onder andere het graven van de slenk van het Eelderdiep naar het Peizerdiep.
Deze slenk doorsnijdt een veenterp. Die veenterp wordt dan ook volledig opgegraven, onderzocht en gedocumenteerd. Op verschillende plaatsen word het werk aan de waterberging ook archeologisch begeleid, zodat eventueel aan te treffen resten kunnen worden beschreven en waar nodig de werkzaamheden kunnen worden aangepast.