Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Unieke paddenstoel ontdekt op Veluwezoom

  •  
01-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
veluwezoom.jpg
Op de Veluwezoom is een zwavelnetlantaarntje ontdekt, een nieuwe paddenstoelensoort voor Nederland en zeldzaam in heel Europa.
De unieke vondst werd gedaan door Natuurmonumenten-vrijwilligers Jeanine en Martin Gotink tijdens een wandeling op deVeluwezoom in oktober. Hun oog viel op een paddestoeltje met een mooie en apart grijze vorm, zo groot als een speldenknop. De paddenstoel, groeiend op vermolmd hout, werd gelijk herkend als een slijmzwam. Maar dat het een bijzondere soort betrof, wisten ze toen niet.
Na het volgen van de verschillende groeivormen en microscopisch onderzoek, bleek het hier te gaan om Cribraria macrocarpa, een zeldzaamheid in Europa die niet eerder in Nederland is gespot. De Nederlandse naam, zwavelnetlantaarntje, is deze week door de Nederlandse Mycologische Vereniging officieel bekend gemaakt.
Deze eerste waarneming bevestigd maar weer eens het belang van het werk van vrijwilligers. Jeanine en Martin hebben een speciaal oog ontwikkeld voor het herkennen van paddenstoelen, planten en insecten. Zij geven hun waarnemingen door aan de boswachter in hun werkgebied, die hiermee de ontwikkelingen in de natuurgebieden kan volgen.
Jeanine is erg enthousiast over de ontdekking. "Goed opletten wordt gewoon een automatisme, zo ook tijdens de wandeling op Veluwezoom. Op een sterk vermolmde, bijna niet meer zichtbare stronk naaldhout, grotendeels met mos begroeid, zagen we mooie en apart grijze vormen groeien. We hebben altijd de camera, GPS, pen en papier bij de hand om waarnemingen vast te leggen. Het is leuk werk en als het dan een bijzondere waarneming is, geeft het echt een kick."
Netwerk van draden
Om er achter te komen met welke slijmzwam ze te maken hadden, hebben de vrijwilligers hun waarneming op het forum van ‘Waarneming.nl’ geplaatst. Hans van Hooff, specialist in slijmzwammen bij de Nederlandse Mycologische Vereniging, heeft na microscopisch onderzoek de naam van de slijmzwam vastgesteld. Het zwavelnetlantaarntje dankt zijn naam aan het steeltje met daarbovenop een netwerk van draden in donkergrij s.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor