Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Unieke paddenstoel ontdekt in Drenthe

  •  
07-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bosgrond pixabay

© Foto: pixabay

In het Drents-Friese Wold is een voor Nederland unieke paddenstoel ontdekt. De soort is nooit eerder in Nederland aangetroffen en heeft daarom ook nog geen Nederlandse naam. De Nederlandse Mycologische Vereniging stelt woensdag voor om de zwam de Oranje sparrenhoutzwam te noemen.

‘Oerwoudsoort’

De Pycnoporellus fulgens, zoals de paddenstoel officieel heet, komt alleen voor in oude naaldbossen die lang met rust zijn gelaten. Paddenstoeldeskundigen noemen de zwam een 'oerwoudsoort.' "Deze vondst toont aan dat de prachtige, oude sparrenbestanden in Drenthe nu vergelijkbaar zijn met de natuurlijke, onaangetaste bossen in Scandinavië", stelt mycoloog Rob Chrispijn, die de zwam vond.

Middengebergte

De Pycnoporellus fulgens is ook in andere Europese landen een zeldzame soort, die vooral in het middengebergte wordt gevonden. In landen die direct aan Nederland grenzen is de zwam nog niet gezien. De Mycologische Vereniging onderzoekt nog waarom de paddenstoel nu ineens in het laagland voorkomt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.