Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Unieke beelden: Necrofilie bij goudhaantjes

  •  
19-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
vlcsnap-2016-04-18-15h16m36s533_01.png
Uniek beeldmateriaal in Vroege Vogels tv: een goudhaantje paart met zijn dode partner. Het is voor het eerst dat dit necrofiele gedrag is vastgesteld bij zulke kleine zangvogeltjes. ‘Fenomenale beelden en wetenschappelijk zeer waardevol’, aldus bioloog en museumdirecteur Kees Moeliker.
Druk gefladder in de tuin deed een kijker van Vroege Vogels tv naar zijn camera grijpen: er lag een dood vogeltje op de grond en een soortgenoot probeerde driftig met zijn dode partner te paren. Unieke beelden, aldus Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, en wereldberoemd geworden met zijn publicatie over necrofilie bij eenden. Het filmpje is dinsdag 19 april te zien in de uitzending van Vroege Vogels tv, 19.20 uur op NPO2.
Bij mensen is necrofilie – seks hebben met een lijk – vaak gekoppeld aan crimineel gedrag. Bij dieren ligt dat heel anders, volgens Moeliker. Daar is het puur een hormonale kwestie. Als zo’n dood vogeltje in een paringspositie neerkomt, dat wil zeggen met de vleugeltjes opzij en het staartje omhoog, is bij de partner de paringsprikkel groot genoeg om het besef van dood te overstijgen, zeker in het voorjaar, als alles gericht is op voortplanting.
Het is voor het eerst dat necrofiel gedrag bij zulke kleine zangvogeltjes als goudhaantjes is vastgelegd op camera. De opname is daarom wetenschappelijk zeer waardevol. Kees Moeliker beheert het grootste archief van dierennecrofilie ter wereld. Hij is de eerste bioloog die necrofiele homoseksualiteit bij een eend heeft beschreven en gedocumenteerd. Naar aanleiding van deze waarneming kreeg Moeliker de bijnaam eendenman. In 2003 kreeg hij voor deze waarneming de Ig Nobelprijs, de prijs die sinds 1991 wordt gegeven aan ‘Improbable research’: onderzoek ‘waar men eerst om moet lachen, maar dat ook tot denken aanzet.’
Beelden van het necrofiel goudhaantje in Vroege Vogels tv, dinsdag 19 april , 19.20 uur op NPO2.
goudhaan_pieterbj
Fotograaf: Pieterjb 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.