Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uniek: voor het eerst zijn egels gezenderd

  •  
19-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Eerste gezenderde egel_Johan Prescher

De allereerste gezenderde egel van Nederland

© Johan Prescher - Egelwerkgroep

Wat spookt de egel eigenlijk uit in de stad? En wat heeft-ie nodig om een geschikt leefgebied te hebben? Daar is tot nu toe weinig over bekend. Daarom zijn onderzoekers van de Egelwerkgroep en Silvavir ecologisch advies begonnen om een aantal egels te zenderen en te gaan volgen. Een uniek project, want zo’n zenderonderzoek met egels vindt in Nederland voor het eerst plaats. En niet voor niets, want het is slecht gesteld met de egel in Nederland. Vroege Vogels is erbij als de allereerste egel van Nederland van een zender voorzien wordt.

Dalende trend

De populatie egels in Nederland is dalend. Er zijn dus beschermingsmaatregelen nodig om de egel te behouden. Uit eerder onderzoek werd al duidelijk dat de stad wel eens als toevluchtsoord voor egels kan dienen, maar ook daar liggen gevaren op de loer. Er is weinig bekend over hoe egels zich redden in steden en hoe de mens daar een steentje aan kan bijdragen. Zowel in Steenwijk als in Zoetermeer worden egels van een zender voorzien. In Steenwijk gaan de egelonderzoekers zes gezonde, volwassen egels in het wild zenderen. In Zoetermeer worden zes gezonde volwassen egels uit Egelopvang Zoetermeer gezenderd en losgelaten. 

Primeur

De egels uit het onderzoek worden uitgerust met een speciaal zendertje dat iedere vijf minuten de locatiegegevens van de egel opslaat. Zo kunnen de onderzoekers zien waar de egel allemaal is geweest en waar hij zich overdag schuilhoudt. Met de gegevens van de zenders hoopt de Egelwerkgroep niet alleen kennis op te doen over de leefwijze van de egel, maar ook passende beschermingsmaatregelen te vinden. In tegenstelling tot onder andere Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werden in Nederland nooit eerder egels uitgerust met een zender. Het onderzoek in Steenwijk en Zoetermeer is dus een primeur voor Nederland.

Eerste resultaten

Volgens de onderzoekers hebben de egels geen last van het zendertje, dat als een rugzakje op hun stekels wordt bevestigd. De dieren worden regelmatig teruggevangen voor een gezondheidscontrole. Mocht blijken dat de egel achteruit gaat in conditie dan wordt de zender afgedaan. Het onderzoek vindt plaats van juni t/m augustus. Daarna hopen de onderzoekers de eerste resultaten te kunnen presenteren.

Meer over:

egel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.