Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uniek Afrikaans regenwoud op werelderfgoedlijst

  •  
03-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
bosolifanten_wnf.jpg
In Centraal-Afrika is het bijzondere grensoverschrijdende Sangha Tri-National wildpark door UNESCO, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, aangewezen als natuurlijk werelderfgoed. Het park in Congo-Brazzaville, Kameroen en de Centraal Afrikaanse Republiek vormt het leefgebied van een van de laatste bosolifanten en bedreigde apen als gorilla’s en chimpansees.
Groot
Sangha Tri-National, ook TNS genoemd, is het eerste werelderfgoed dat in drie landen ligt. Het natuurgebied is even groot als ruim de helft van Nederland en vernoemd naar de Sangha-rivier die drie nationale parken in het Congo Basin met elkaar verbindt. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is al jaren nauw betrokken bij TNS en speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de drie nationale parken. Volgens het WNF heeft het aanwijzen van het park als natuurlijk werelderfgoed wereldwijd grote betekenis vanwege de bijzondere biodiversiteit en is het lokaal belangrijk voor de bevolking die voor hun traditionele levenswijze van het bos afhankelijk is.
Bosolifanten
TNS is een van de weinige plekken in Centraal-Afrika waar de invloed van de mens nog vrijwel volledig afwezig is. Het tropisch regenwoud en de waterrijke gebieden zijn ideale leefgebieden voor bijvoorbeeld bosolifanten, gorilla’s, bosbuffels, hertensoorten als de bongo en sitatunga en vele duizenden papegaaien. Met name op de  natuurlijke open plekken in het bos, de zogenoemde bais, verzamelt het wild zich op grote schaal. Nergens anders ter wereld komen tientallen bedreigde bosolifanten geregeld op één plek samen, vaak met ander wild.  
Bufferzone
Het gebied bestaat voor een deel uit de drie nationale parken. Daarbuiten geldt een beschermde bufferzone die duurzaam wordt beheerd door middel van selectieve houkap, zodat het regenwoud in stand blijft. FSC-certificering speelt daarbij een belangrijke rol. WNF steunt lokale gemeenschappen bij duurzaam bosbeheer, zodat de bevolking profiteert van de inkomsten van verantwoorde houtkap. In tegenstelling tot veel andere beschermde gebieden is het park geen afgezonderd stuk regenwoud, maar maakt het deel uit van een veel groter landschap dat ecologisch in tact is. Dergelijke gebieden worden wereldwijd steeds zeldzamer.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.