Undercoveroperatie legt walvisvleesschandaal Japan bloot
• 15-05-2008
• leestijd 2 minuten
De bemanning van het walvisfabrieksschip de Nisshin Maru verduistert op grote schaal walvisvlees. Dit maakt Greenpeace bekend na een vier maanden durende undercoveroperatie. Tijdens de zogenaamde wetenschappelijke jacht houden de bemanningsleden de beste stukken walvisvlees achter en smokkelen deze van boord als persoonlijke baggage. Vervolgens verkopen ze het walvisvlees door op de illlegale markt. Greenpeace vraagt de Japanse openbare aanklager om een diepgaand onderzoek om de totale corruptie binnen het walvisjachtprogramma van Japan boven tafel te krijgen.
Greenpeace documenteerde het overladen van het gesmokkelde walvisvlees naar een speciale vrachtwagen. Deze smokkel gebeurde op 15 april bij aankomst van de Nisshin Maru in Japan voor het oog van de ambtenaren van Kyodo Senpaku - de exploitant van de walvisvloot - en van de bemanning. Greenpeace volgde de zending en kwam uit bij een opslagplaats in Tokyo. Een van de dozen – allen bestemd voor hetzelfde prive-adres – werd onderschept om de inhoud te kunnen vaststellen en de fraude aan te tonen. De doos bleek 23,5 kilo gezouten eerste kwaliteit walvisvlees te bevatten, dat wel 3000 dollar waard is.
Greenpeace sprak diverse werknemers en voormalig medewerkers van Kyodo Senpaku. Een informant vertelde Greenpeace dat veel bemanningsleden zich wel twintig dozen per persoon toeeigenen. Onderzoek in cafés en restaurants op verschillende plekken in Japan bevestigen dat deze verkooppunten van walvisvlees verwachtten dat het vlees van de jacht van dit jaar ieder moment zou binnenkomen. Voor eind juni bieden de officiële kanalen - het Japanse Visserij Agentschap en het Japanse Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen - echter geen walvisvlees aan.
Het Japanse walvisjachtprogramma ligt internationaal al jaren onder vuur vanwege het totale gebrek aan wetenschappelijke geloofwaardigheid. De verregaande corruptie roept de vraag op wie er nu eigenlijk profiteert van dit walvisjachtprogramma, dat geen bruikbare wetenschappelijke informatie oplevert en commercieel onhoudbaar is. Japan zou zich dit nieuwe schandaal moeten aantrekken en per direct moeten stoppen met de jacht.
bron: Greenpeace