NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Uitzonderlijk: een zwarte zeehond

14 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Zwarte_Zeehond2_Bert_Meerstra_CLOSE.JPG

© zwarte zeehond - fotograaf Bert Meerstra/Waddenunit

De Waddenunit heeft een bijzondere waarneming gedaan op de Waddenzee.  Tijdens een inspectieronde langs de Blauwe Balg (een zandplaat tussen Terschelling en Ameland) ontdekte de bemanning van “m.s. de Krukel” een tweetal pups van grijze zeehonden. Eén daarvan bleek gitzwart; het betrof een dier met melanisme.
Melanine is een pigment en zwarte dieren die bij hun soortgenoten opvallen om hun kleur hebben een overmaat aan  melanine. Het is zeg maar het omgekeerde van een albino. Waar bij albino’s pigment ontbreekt en deze spierwit zijn met rode ogen, hebben dieren met melanisme daar juist teveel van waardoor hun vacht of vel zwart kleurt. Lees meer over melanine
Betrouwbare cijfers van hoe bijzonder een zwarte zeehond is, zijn er niet. Maar bij zeehondencreche Pieterburen is sinds het bestaan (1971) slechts een enkele keer een zwarte zeehond binnengebracht
Foto's: Bert Meerstra, WaddenunitBron: Nature Today

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.