Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Uitzetten glasaal helpt niet bij herstel palingstand'

  •  
04-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
475 keer bekeken
  •  
glasaal_-_domin_dalessi_-_natuurbericht.jpg

© Fotograaf: Domin Dalessi

Het uitzetten van jonge palingen, de zogenoemde glasaal, helpt niet om de palingstand te herstellen. Alle visserij op paling moet daarom in heel Europa stoppen, adviseert de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) donderdag aan de Europese Commissie. Het ICES brengt elk jaar een palingadvies uit, op basis waarvan Europese lidstaten wetgeving en maatregelen baseren. In Nederland lopen verschillende projecten met het uitzetten van glasaal in de rivieren om de palingstand te herstellen.

Campagne gestart

Het leek er op dat de palingstand vanaf 2012 enigszins verbeterde, maar de stijgende lijn heeft zich niet doorgezet, aldus natuurorganisatie RAVON in een reactie op het advies van ICES. RAVON is samen met milieuorganisatie Good Fish vorig jaar een campagne gestart om de paling in Nederlandse wateren te redden. Er is nog geen enkele sprake van herstel van de kritieke toestand van de paling, aldus RAVON. "Ondanks alle inspanningen is er meer nodig om de paling te redden."

Uitzetten glasalen juist schadelijk

Volgens ICES is het uitzetten van jonge glasalen juist schadelijk voor het palingbestand. Uit cijfers blijkt dat er extra glasaal wordt opgevist voor dergelijke projecten, terwijl er geen bewijs is gevonden dat dit uitzetten een goede bijdrage levert. Daardoor wordt het palingbestand juist kleiner. Ook het vangen van glasaal voor de kweek van palingen wijst het ICES af. Wat wel helpt is palingen over barrières heen zetten, zoals Nederlandse vissers doen. Het ICES is daar positief over.

Aziatische markt

Vijftig jaar geleden zaten alle Europese wateren vol met paling. Nederlandse volwassen palingen zwemmen 6000 kilometer naar de Sargassozee om zich daar voort te planten. De jonge glasalen zwemmen terug naar de Noordzee en trekken de binnenwateren in. Het aantal glasalen in de Noordzee is nog maar 0,5 tot 3 procent van het aantal jongen vijftig jaar geleden. Eerder meldde RAVON dat grote hoeveelheden glasalen worden gestroopt voor de Aziatische markt. Daar is een kilo glasaal duurder dan een kilo cocaïne.

Bron: ANP

Meer over:

paling, ravon, glasalen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.