Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Uitstootrechten CO2 voor het eerst meer dan 50 euro waard

4 mei 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
319 keer bekeken
uitstoot

© Foto: pixabay

Europese uitstootrechten voor een ton CO2 zijn voor het eerst meer dan 50 euro waard geworden. De prijs steeg dinsdag met 1,3 procent en tikte de 50,05 euro aan. Bedrijven hebben maar een beperkt aantal uitstootrechten en moeten bijkopen als er meer CO2 vrijkomt bij de productie.

Psychologische grens

Het systeem van uitstootrechten moet de overgang naar groene productie in de Europese Unie versnellen. Door het aantal rechten dat in omloop is jaarlijks te verminderen, moet de prijs stijgen. Bedrijven zullen die extra kosten niet zien zitten en daardoor kiezen voor investeringen om de productie schoner te maken. Die worden bovendien sneller rendabel, zo is de gedachte.


De grens van 50 euro is psychologisch belangrijk, laat marktkenner Ulf Ek weten aan persbureau Bloomberg. "Voor een aantal investeerders is dat al jaren een prijsdoel geweest." Toch denkt Ek, die bij een hedgefund werkt dat gespecialiseerd is in de handel in zogeheten commodities, dat de prijs nog flink verder omhoog kan. Wel verwacht hij nog wat politieke discussies als de prijs van de rechten richting de 100 euro of zelfs daarboven gaat.

Korte terugval

Vorig voorjaar daalde de prijs van de emissierechten naar 15 euro per ton toen de industrie door de coronapandemie sterk vertraagde. Toen de Europese Unie inzette op een groen herstel van de crisis, ging de prijs in juli al naar de 30 euro.


Sindsdien is de prijs doorgestegen, onder meer omdat investeerders kansen zien om te verdienen aan de emissierechten. Zij kopen nu de uitstootrechten in voor een relatief lage prijs en gokken erop dat die duurder worden. Om veel klimaatplannen rendabel te maken, moeten de uitstootrechten nog flink in prijs stijgen. Zodra dat gebeurt kunnen de investeerders geld verdienen aan de rechten.


Bron: ANP

Meer over:

uitstootrechten

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema4 mei 2021 - 15:00

schandalig deze vervuiling