Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitstoot CO2 bij meeste AEX-bedrijven gestegen

  •  
04-10-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rook_co2.jpg
Bij het merendeel van de bedrijven uit de beursgraadmeter AEX is vorig jaar de uitstoot van CO2 toegenomen. Dit is vooral te wijten aan de economische groei en overnames. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Volkskrant.
De krant onderzocht de uitstoot van broeikasgassen bij de 25 bedrijven uit de AEX. Bij vier concerns (ING, DSM, Shell en Akzo Nobel) was de uitstoot gereduceerd. ING en DSM waren daarvan de enigen die economische groei wisten te compenseren met minder uitstoot van CO2. ING verminderde het aantal zakenreizen en kocht meer groene stroom in. DSM reduceerde het energieverbruik.
De uitstoot bij Shell en Akzo Nobel verminderde voornamelijk door onderbrekingen in de productie. Zo haalde Shell door onlusten veel minder olie uit Nigeria, waardoor de totale uitstoot van het concern daalde.
Bijna alle bedrijven zeggen hun best te doen voor reductie van de uitstoot, maar in de praktijk komt er weinig van terecht. Zo nam de uitstoot bij Reed Elsevier 2,3 procent toe, omdat vaker met het vliegtuig werd gereisd. Bij Aegon steeg de uitstoot met 12 procent omdat in de warme zomer van 2006 de airco meer werd gebruikt.
Negen concerns uit de AEX verstrekten geen informatie over de uitgestoten broeikasgassen. Het totaal van de bekende uitstoot door de AEX-bedrijven bedraagt 120,2 miljoen ton. Dat is ongeveer gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 40 miljoen auto's.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.