Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitstoot ammoniak dierenstallen nog te hoog

  •  
24-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koe_melken.jpg
De uitstoot van ammoniak uit dierenstallen is in veel gevallen nog te hoog. Bij stallen voor legkippen valt het nog mee, maar bij de onderkomens van varkens en vleeskuikens het beter.
Dat blijkt maandag uit een onderzoek over 2008 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS hanteerde als richtsnoer de wettelijke eisen voor de uitstoot van ammoniak die op 1 januari 2010 voor de meeste stallen van kracht worden.
De uitstoot van ammoniak die in de stallen ontstaat door mest en urine is belastend voor het milieu. Door aanpassingen aan bijvoorbeeld de vloer of de mestkelder kan de uitstoot omlaag.
De stallen voor legkippen staken gunstig af bij de rest. Twee derde van de legkippen werd in zogeheten emissiearme stallen gehouden. Maar de meeste vleeskuikens, vleesvarkens en zeugen zaten in 2008 nog in stallen die te veel ammoniak uitstoten.
Bij melkkoeien blijven de huidige stallen toegestaan. Alleen bij nieuwe traditionele stallen is een zomerse weidegang verplicht.
Bron ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.