Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Uitstel zandwinning IJsselmeer na protest

28 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
IJsselmeer_EelcovanRoden.jpg

© IJsselmeer. Fotograaf: EelcovanRoden

Voorlopig wordt er nog geen besluit genomen over het grote zandwinningsproject aan de Friese IJsselmeerkust. Heftige protesten van omwonende hebben een grote rol hierin gespeeld. De bewoners zijn bang dat door de ’zandfabriek’ de rust in het gebied verdwijnt. Daarnaast vrezen ze dat hun uitzicht op een beschermd natuurgebied wordt verpest. Een petitie tegen het project heeft binnen twee weken 6500 handtekeningen opgeleverd.
De zandwinning zou ongeveer vijf kilometer uit de kust van Gaasterland plaats moeten vinden, vanaf een kunstmatig eiland in het IJsselmeer. Het project is 250 hectare groot, zestig meter diep en zou dertig jaar gaan duren. Volgens zandwinningsbedrijf Royal Smals is het IJsselmeerzand hard nodig omdat het rivierzand in Nederland opraakt.

Kamervragen

Het ministerie van Economische Zaken en de provincie Friesland gingen al akkoord. Maar de besluitvorming stokt nu bij de gemeente. De oorzaak is fel protest vanuit de dorpen aan de kust van het IJsselmeer. Naast de petitie voerden bewoners ook actie op de IJsselmeerdijk. Om ‘te genieten’ van de rust die er nu nog is, hielden ze een minuut stilte.
GroenLinks, ChristenUnie en D66 in de Tweede Kamer zijn het ook niet eens met de zandwinning. In een motie en kamervragen vragen ze minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat of de gevolgde procedure voor de zandwinning correct is geweest. De partijen wijzen erop dat het zandwinningsbedrif Royal Smals 120 miljoen kuub zand wil winnen in een 'een belangrijk foerageergebied voor bijzondere en beschermde vogels’. De minister heeft nog geen reactie gegeven.
Vroege Vogels plaatste ook de petitie op de website, bekijk het hier . Daarnaast belden we 18 november hierover met Chris Bakker van natuurorganisatie It Fryske Gea, luister het terug.
Bron: Omrop Fryslân , NOS

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's