Vroege Vogels

Uitstel voor milieuzone personenauto's Amsterdam

  •  
06-01-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
amsterdam_02.jpg
Vervuilende personenauto's mogen Amsterdam voorlopig nog gewoon in. De invoering van de milieuzone voor deze voertuigen loopt zeker een jaar vertraging op. De gemeente overwoog de zone medio dit jaar in te voeren, maar dat blijkt nu pas halverwege 2010 mogelijk. Dat meldde het stadsbestuur in een onlangs aan de gemeenteraad verstuurde brief.
De gemeente heeft plannen om de meest vervuilende personenauto's uit vrijwel het gehele gebied binnen de ringweg A10 te weren. Alleen in het stadsdeel Noord en op enkele bedrijventerreinen zouden ze nog mogen komen. Door de maatregel moet de luchtkwaliteit in de stad verbeteren.
Reden van de vertraging is dat er eerst een wetswijziging nodig is. Die moet het mogelijk maken dat de overheid kentekens aan informatie over de euronorm van een voertuig aan elkaar koppelt. De euronorm is een Europese uitlaatgasnorm op basis waarvan Amsterdam personenauto's wil toelaten of weigeren.
Overigens was de hoofdstad er nog niet helemaal over uit of zij de milieuzone daadwerkelijk wil invoeren. De gemeente wilde later dit jaar nog toetsen of de maatregel echt nodig is. Zowel de Tweede Kamer als minister Camiel Eurlings van Verkeer lieten eerder weten tegen de plannen te zijn.
Overigens stelde Amsterdam begin oktober al een milieuzone voor vrachtwagens in. Dat kon volgens de bestaande wetgeving wel. Chauffeurs kregen wel even tijd aan de maatregel te wennen: de gemeente gaat vrijdag pas boetes uitdelen aan vrachtwagens die de regels overtreden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.