Vroege Vogels

Uitstel verhoging waterpeil Lauwersmeer

  •  
08-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Lauwersmeer_will.jpg

© Fotograaf: will

De proef om het waterpeil gedurende 6 weken met 40 centimeter te verhogen begint nu in het voorjaar van 2016. Aanvankelijk was het plan om in 2015 te beginnen. Dat besluit hebben de samenwerkende overheden, de provincies Groningen en Fryslân, het waterschap Noorderzijlvest en Staatsbosbeheer, deze week genomen.
Het beheerplan
In april dit jaar zijn de contouren van het Beheerplan Natura 2000 voor het Lauwersmeer bekend gemaakt. De focus daarvan in het Nationaal Park Lauwersmeer ligt op het creëren van goede leefomstandigheden voor diverse soorten broed- en trekvogels. Het gaat dan vooral om vitaal riet van voldoende diversiteit en natte, slikrijke oppervlaktes.

Meer tijd nodig

Het streefpeil gaat van NAP – 0,93 m naar een peil rond de NAP – 0,53 m, met zo mogelijk schommelingen tussen deze peilen. Het ministerie van Economische Zaken heeft meer tijd nodig om alle beheerplannen in Natura 2000-gebieden vast te stellen. Staatsbosbeheer gaat het uitstel gebruiken een goede nulmeting op te stellen, zodat na afloop van de proef de effecten ook goed zijn vast te stellen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.