Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitstel ganzenakkoord tot 1 januari 2014

  •  
30-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_189725.jpg
De invoering van het ganzenakkoord is met twee maanden uitgesteld naar 1 januari 2014. Daardoor kan dit jaar nog tot en met december geschoten worden op ganzen die gewassen beschadigen.
Extra schadevergoeding
Boeren in foerageergebieden van wie het beheercontract is afgelopen krijgen twintig procent extra uit het Faunafonds bovenop de schadevergoeding. Dat zijn de Ganzen-7 (LTO, Vogelbescherming, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Federatie Particulier Grondbezit, De 12Landschappen, Natuurlijk Platteland Nederland) en de provincies donderdag overeengekomen.
Concrete plannen
De bedoeling is dat van alle maatregelen die zomers tegen ganzen worden genomen, nu meer concrete plannen gemaakt worden. Een van die zaken is bijvoorbeeld dat in het vroege voorjaar op koppelvormende ganzen mag worden geschoten zodat ze niet gaan broeden.
Van de baan
Op 1 november zou de winterrust ingaan, hetgeen betekent dat ganzen vanaf dat moment niet kunnen worden bejaagd. Dat is nu van de baan. De winterrust gaat nu op 1 januari in duurt tot 1 maart in plaats van 1 april.
“We vonden het geen goed plan om nu met bescherming te starten zonder dit voorjaar de stappen te kunnen zetten om de populatie te beheersen”, aldus De Koeijer in Nieuwe Oogst, het weekblad van de LTO-organisaties.
Faunabescherming
De Faunabescherming is niet te spreken over de ganzenjacht. De werkzaamheden van het Faunafonds, net zoals de Flora- en faunawet, moeten volgens hen gericht  zijn op het beschermen van inheemse diersoorten. Daarom vindt De Faunabescherming het opmerkelijk en afkeurenswaardig dat het Faunafonds gemeenschapsgeld, dat is bedoeld ter bescherming van dieren, nu gebruikt om het doden van beschermde inheemse diersoorten te promoten.
Bronnen: LTO en Faunabescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.