Uitspraak Europees rechter doorbraak voor milieuorganisaties
• 14-06-2012
• leestijd 2 minuten
De uitspraken van het Europees gerecht in Luxemburg in de zaken van Milieudefensie (luchtkwaliteit) en Natuur & Milieu (bestrijdingsmiddelen) vandaag zijn een doorbraak. De uitspraken maken de weg vrij voor milieuorganisaties om EU-besluiten te kunnen aanvechten op Europees niveau. De Europese Commissie heeft het verdrag van Arhus, dat het recht van burgers en milieuorganisaties regelt om bij de rechter aan te kloppen, niet goed toegepast.
Mijlpaal
“Deze uitspraak is een mijlpaal in de interpretatie van het recht van burgers ten opzichte van de Europese Commissie,” reageert Ivo Stumpe, campagneleider verkeer bij Milieudefensie op de uitspraak. “Dit schept een precedent. Vandaag is duidelijk geworden dat de Europese Commissie kritiek op beslissingen niet zo maar af kan wimpelen.”
Luchtkwaliteit
Wat betreft luchtkwaliteit betekent het dat de Europese Commissie moet ingaan op de klacht van Milieudefensie dat Nederland ten onrechte uitstel heeft gekregen om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen en dat hiervoor een goed plan moet liggen. Een belangrijk onderdeel van de plannen om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen, is bijvoorbeeld het invoeren van de kilometerheffing. Dit is door het huidige kabinet juist tegengehouden. Stumpe: ”Het uitstel heeft de luiheid van Nederland om luchtvervuiling aan te pakken beloond. Maatregelen om luchtvervuiling tegen te gaan zijn uitgebleven.”
Voeding
Ook klachten over te veel bestrijdingsmiddelen in ons voedsel moeten voortaan serieus worden bekeken en beantwoord door de Commissie, die dat tot nog toe weigerde. “De rechter dwingt de Commissie daar nu toe, dat is een grote doorbraak,” stelt Sijas Akkerman van Natuur & Milieu. “Dit recht werd milieuorganisaties onder andere inzake besluiten over bestrijdingsmiddelen in ons voedsel ontzegd, maar de Europese rechter heeft dat vandaag opengebroken.”
Zaak reikt verder
Met deze uitspraken is een bres geslagen in het fort van het Europese recht dat maatschappelijke organisaties buiten de deur hield. De Europese rechter heeft nu geoordeeld dat milieuorganisaties wel degelijk procedures mogen voeren op Europees niveau. Dat is belangrijk omdat steeds meer wet- en regelgeving uit Brussel komt. Deze uitspraak reikt dan ook verder dan alleen de zaken van de bestrijdingsmiddelen en de luchtkwaliteit.
Bron: Milieudefensie