Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitslag van spinnentelling bekend!

  •  
13-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
kruisspin spinsel kramerd

© kruisspin, foto: kramerd

Heb jij afgelopen weekend meegedaan met de Spinnentelling? De omstandigheden waren ideaal; zonnig, droog en weinig wind. Alle spinnenwebben bleven daardoor ongeschonden en konden goed waargenomen worden. Het zal als geen verrassing komen dat de kruisspin de meest getelde soort is. Voor de elfde keer op rij staat deze spin op nummer 1.

Top drie 

Op de tweede plaats staat de grote trilspin en als derde is de venstersectorspin het meest gezien. Deze uitslag is hetzelfde als vorig jaar. Uit de telling blijkt verder dat het gemiddelde aantal spinnen per tuin stabiel blijft.  

grote trilspin

Grote trilspin

© Euroblinkie

venstersectorspin_5b9686b76ea5e_large

Venstersectorspin

© euroblinkie

Gemiddeld aantal spinnen 

Gemiddeld worden per tuin negen kruisspinnen geteld. De afgelopen zes jaar ligt dit aantal tussen zes en twaalf spinnen en dit jaar is daarmee niet anders. Het gemiddelde totale aantal spinnen in de tuin is 25, wat ook vergelijkbaar is met voorgaande jaren. Deze gemiddelden lagen tussen 2015 en 2017 wel veel hoger.

De volledige uitslag van de telling vind je op Tuintelling.nl.

Spinnen-expert op bezoek 

Vorig weekend was spinnen-expert Andrea Dekkers bij ons te gast in de radio-uitzending. Zij weet alles over ons Nederlandse spinnenbestand. "Spinnen eten niet alleen maar muggen. Ook vliegen, en zelfs pissebedden kunnen sommige spinnen nog met hun kaken verorberen" legt Dekkers uit.  

Met dank aan Nature Today

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.