Vroege Vogels

Uitheemse rivierkreeft rukt sterk op in Nederland

12-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Amerikaanse rivierkreeft

© Fotograaf: Luukie

Het aantal uitheemse rivierkreeften is in Nederland in de afgelopen tien jaar sterk toegenomen. Koploper is de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft. De waterdieren worden overal in Nederland gevonden, behalve op de Waddeneilanden.

Opmars

Dat blijkt uit onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten dat in de afgelopen zomer is gedaan. Het onderzoek was een herhaling van het eerste onderzoek naar het voorkomen van uitheemse rivierkreeften in Nederland in 2010. De wetenschappers wilden weten of het dier inderdaad bezig is met een opmars, zoals natuurbeschermers op grond van losse waarnemingen al vermoedden.

Ook in zouter water

In 2010 werden rivierkreeften gevonden op ruim een kwart van de onderzochte locaties. Nu zaten ze op 44 procent van die plekken. De Californische rivierkreeft en de rode Amerikaanse kreeft doen het ook goed. De laatste soort is zelfs in zouter water in Noord-Holland opgedoken.
Uitheemse rivierkreeften behoren tot de zogenoemde invasieve exoten en zijn ongewenst, maar gevestigde populaties zijn nauwelijks te bestrijden. De dieren zijn opzettelijk naar Europa gebracht voor consumptie, toen het met inheemse kreeftensoorten steeds slechter ging.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.