NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Uitgezette Siberische tijger bevalt van welpjes

10 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
IFAW_Bastak_Zolushka_with_cubs610.jpg

© IFAW

Een Siberische tijger die in 2012 werd opgevangen door het IFAW en een jaar later gerehabiliteerd weer werd uitgezet, is gefotografeerd met twee jonge welpjes. De foto is genomen door een camera met bewegingscensoren in het Bastak natuurreservaat in het oosten van Rusland. Van de Siberische tijger zijn nog ongeveer 500 exemplaren in de hele wereld in leven. 
Stroperij en vernietiging leefomgeving
De grootste bedreigingen waarmee de dieren te maken hebben, is illegale stroperij en de vernietiging z’n leefomgeving. Zolushka, de Russische naam van de tijger, werd in 2012 als wees gevonden. Haar moeder is waarschijnlijk door stropers om het leven gebracht. "We zijn ontzettend blij dat Zolushka nu moeder is geworden van twee gezonde welpjes", zegt Masha Vorontsova, hoofd van het IFAW Rusland. "Dit is waar me allemaal op hoopten toen we haar in 2013 hebben uitgezet. De foto laat zien dat ze zich volledig heeft aangepast aan een leven in het wild en inmiddels succesvol kan jagen, een partner kan vinden om mee te paren en nu dan zelf een nieuwe generatie Siberische tijgers kan gaan grootbrengen.
"Wetenschappers verbonden aan het IFAW monitoren Zolushka al sinds haar rehabilitatie. Ze is uitgerust met halsband met een radio- en satellietverbinding om haar bewegingen in kaart te brengen. Rangers volgen sporen in het veld en controleren door middel van de vele camera's met bewegingscensoren de conditie van de tijger. In mei en juni van vorig jaar zette het IFAW in samenwerking met Russische partners nog eens vijf Siberische tijgers uit, het grootste aantal dat ooit gerehabiliteerd werd teruggebracht in het wild. 
Bron: IFAW

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.