In het kader van het Drentse Atlasproject heeft de Paddenstoelen Werkgroep Drenthe (PWD) vanaf 1999 heel Drenthe tot in alle uithoeken onderzocht. Hierbij bleek het grote belang van sommige bossen met fijnspar voor een reeks van zeldzame en bedreigde paddenstoelen. Ook zijn er ronduit spectaculaire paddenstoelen gevonden zoals de kamfergordijnzwam en de bruinschubbige franjehoed, waarvan werd gedacht dat die uitgestorven waren. En de sparrenslijmkop die in Nederland slechts één keer eerder werd aangetroffen.
Al in 2001 werd de uitgestorven gewaande kamfergordijnzwam (
Cortinarius camphoratus
) teruggevonden in een donker, vochtig en mosrijk perceel met fijnspar van zestig jaar oud in Boswachterij Grolloo. Nadien is het gelukkig beter gegaan met de kamfergordijnzwam.
Sparrenbossen bedreigd door kap
Inmiddels zijn de eisen die deze gordijnzwam aan zijn biotoop stelt beter bekend: matig voedselrijk, sterk bemost fijnsparbos van vijftig jaar of ouder. In dit type bos komen ook andere Rode lijst-soorten voor, zoals forse melkzwam (
Lactarius trivialis
) en bruine zandvezelkop (
Inocybe subcarpta
). Helaas wordt hun biotoop bedreigd, want alle sparrenbossen zijn aangeplant als productiebos en percelen van ouder dan zestig jaar zijn kaprijp. Daarbij is er een sterke tendens om steeds meer naaldbos om te zetten in loofbos of gemengd bos. Onvermijdelijk gaat hierbij het specifieke milieu verloren waarin bovengenoemde sparrenbegeleiders kunnen gedijen.