Vroege Vogels

Uitgestorven paddenstoel terug in Nederland

  •  
01-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bisschopsmuts

© Bisschopsmuts, bron: Gerhard Koller wiki commons

In Twente zijn twee nieuwe groeiplaatsen van de zeer zeldzame bisschopsmuts ontdekt. De paddenstoel is gevonden aan de rand van het natuurgebied Lonnekerberg. Het zijn de eerste waarnemingen in Nederland sinds 1988.

Bisschopsmuts

De bisschopsmuts heeft een opmerkelijk gevormde geelbruine tot roodbruine hoed. De Engelsen noemen hem ‘Elfin saddle’ omdat de hoed van de paddenstoel op een zadel lijkt.  De bisschopsmuts is in Europa een najaarssoort en heeft een voorkeur voor bossen met een temperatuur tussen de zes en twaalf graden.   

Bisschopsmuts gevonden

Op twee plaatsen in Lonnekerberg werd de bisschopsmuts gevonden. Op de eerste vindplaats, een op de grond liggende berkenstam, groeide slechts twee exemplaren. Op de tweede plek, afgeschermd door brandnetels en bramen, groeide er wel twaalf. De hoed van het grootste exemplaar had een doorsnede van wel zestien centimeter. Het is uniek om zoveel exemplaren van zo'n zeldzame soort bij elkaar te zien. De soort werd de laatste honderd jaar slechts twaalf keer gemeld, de laatste keer was in het zuiden van Noord-Brabant.
Bisschopsmuts, bron Gerhard Koller, wiki commons
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.