De fijngevlekte eikensteltmot is zestig jaar geleden voor het laatst gezien en stond in de veldgids als uitgestorven. Maar de gids kan worden herschreven, want hij is onlangs weer ontdekt. Door 'beheerder van het jaar' Luc Knijnsberg van het Noordhollands Duingebied.
Vorige week trof hij een exemplaar aan op een eik in het duingebied ten oosten van Bergen aan Zee. "Hij is maar vier keer eerder in Nederland gezien", vertelt Knijnsberg over de insectensoort. "Waarvan drie keer voor 1890 en één keer in 1959. Dus hij is echt heel zeldzaam." Knijnsberg was in het duin om boomstammen in te smeren met een mengsel van appelstroop, jam en wijn, een beproefde methode om nachtvlinders te lokken.
"Op een grote zomereik zag ik een klein vlindertje zitten, een zogenaamde microvlinder. Microvlinders zijn de kleinste vlinders in ons land en behoren tot de nachtvlinders", schrijft hij op de website naturetoday.com De meeste microvlinders vliegen in de zomerperiode en in februari zijn er maar weinig van te vinden, dus het kon best eens een leuke soort zijn. Ik maakte een aantal foto’s en dacht hierbij al dat het om een soort steltmot zou gaan."
Bij het bestuderen van de foto's bleek zijn vermoeden al snel juist: het ging inderdaad om een steltmot. "Maar om welke soort dan?" Toen hij zich verdiepte, bleek het te gaan om de fijngevlekte eikensteltmot, die volgens de beschrijving al 58 jaar niet was gezien in Nederland.
Op zaterdag 4 maart, tijdens de Landelijke Vlinderdag, werd Luc Knijnsberg, boswachter bij het PWN, onder groot applaus van ruim 600 vlinderliefhebbers door De Vlinderstichting uitgeroepen tot beheerder van het jaar. Dit onder andere wegens zijn grote verdienste voor de bescherming van de vlinders in de duinen, maar ook omdat hij intensief bezig is met onderzoek naar nachtvlinders en micro’s. Hij bericht daar ook enthousiast over, onder andere via sociale media.