Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uiterst zeldzame paddestoel gevonden

  •  
11-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gesteeld_veenknoopje--jaap_veneboer.png

© Foto: Jaap Venema

Tijdens een excursie van de Paddenstoelenwerkgroep Drenthe werd het gesteeld veenknoopje gevonden. Dit gebeurde begin november in het gebied De Takkenhoogte bij Zuidwolde. Ten tijde van de samenstelling van de Rode Lijst Paddenstoelen in 2008 dateerde de laatste vondst uit 1965, zodat het gesteeld veenknoopje beschouwd werd als verdwenen uit Nederland.
Teruggevonden
Maar de afgelopen jaren is het gesteeld veenknoopje (Sarcoleotia platypus) teruggevonden bij Denekamp (Stroothuizen) en in de buurt van Lochem. Opvallend is dat de drie nu bekende groeiplaatsen alle natuurontwikkelingsterreinen betreffen. Gezien de grootte (of liever de kleinheid) van het gesteeld veenknoopje en het gebrek aan opvallende kleur is het zeker denkbaar dat dit paddenstoeltje ook in andere, vergelijkbare terreinen voorkomt. In De Takkenhoogte is dit paddenstoeltje op meerdere plekken gevonden: steeds op flauwe hellinkjes in heischraal grasland op kale bodem tussen mossen en lage vegetatie.
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.