Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oprukkend veen en binnenvallende Romeinen | Podcast

  •  
24-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
892 keer bekeken
  •  
Bargerveen

© fotograaf: Henny Radstaak

Klimaat en landschap veranderen voortdurend, en dieren komen en gaan. Wat hoor je precies als je rondloopt in de ijstijd, wanneer er mammoeten en leeuwen rondstruinen? Hoe klinkt een middeleeuws bos, waar de laatste beren hun best doen de opkomende mens te overleven? Welke natuurgeluiden zijn de afgelopen 100.000 jaar verdwenen, en welke zijn erbij gekomen? In de Vroege Vogels-podcast 'Zo klonk Nederland' maken we een tijdreis door de Nederlandse natuur. In aflevering 5 horen we hoe het veen zich uitbreidt in ons land én hoe de Romeinen het Nederlandse landschap veranderen. 

Uitbreiding veen

We beginnen 4.000 jaar geleden. De oorspronkelijke jagers-verzamelaars hebben zich gemengd met de vrij recent gearriveerde boeren. Iedereen is nu boer. Vooral de relatief hoge en droge oostelijke helft van ons land wordt bewoond. Her en der worden loofbossen gekapt om plek te maken voor boerderijen, akkers en weiden. In het westen wordt steeds natter. Dat komt onder andere door de nog steeds stijgende zeespiegel. Die stuwt het grondwater omhoog. Hierdoor ontstaan uitgestrekte veengebieden, waar de mens weinig te zoeken heeft, maar waar het een paradijs is voor vogels als kraanvogels, watersnippen en korhoenders. Het veengebied blijft zich uitbreiden, totdat zo'n 2,5 duizend jaar geleden meer dan de helft van ons land onder een laag van veen ligt.

Opmars Romeinen

En dan marcheren er zo’n 2000 jaar geleden goed getrainde beroepssoldaten het zuiden van ons land binnen: Romeinen. Zij zorgen voor een flinke verandering van ons landschap. Ze graven kanalen, leggen dammen aan, maken wegen en stampen de eerste steden uit de grond. Ze wonen vooral in het rivierengebied in het midden van ons land.

Kraanvogels

Kraanvogels

© foto: Rob Buiter

Reconstructie landschap

Maar hoe weten we eigenlijk hoe het landschap er duizenden jaren geleden uitzag? Zogeheten pingo-ruïnes spelen daarbij een belangrijke rol. In de laatste ijstijd was de grond permanent bevroren. Op plekken waar het grondwater omhoog komt, ontstaan ijsheuvels, ook wel pingos genoemd. Toen het warmer werd smolten deze ijsheuvels en bleven diepe meren achter: pingo-ruïnes.

Vervolgens vulden deze zich in duizenden jaren met zand, dode planten en stuifmeel. Op die manier ontstond een archief van het landschap. Stuifmeel is namelijk toe te schrijven aan een bepaalde plantensoort, en de laagjes kun je dateren. Geoloog Wim Hoek doet onderzoek naar pingo-ruïnes, waaronder waarschijnlijk de diepste ter wereld. Hij vertelt over zijn onderzoek in de studio.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Joshua
Joshua24 sep. 2023 - 9:03

In mijn vorige reactie was mijn vraag tot op welke diepte Raper natans in de pingo-ruïne is terug gevonden. In de rapportage wordt een diepte van 4 meter aangegeven voor Raper natans. Het is een warmte minnende soort. Vraag: Kon Raper natans tot een diepte van 4 meter groeien of kwam deze soort ALLEEN tot 4 meter voor in het monster van de boor?

Joshua
Joshua24 sep. 2023 - 8:42

Door klimaatsverandering heeft zich een ontwikkeling voorgedaan van permafrost naar toendra naar taiga naar gesloten bos. Nabij Hardenberg is door Sietze Bijlsma een afzetting van slappe prut tot een ca. 20 meter diepe pingo-ruïne gevonden. Naderhand is tot iets meer dan 18 meter diepte geboord tot op zand met laagje van dwergberg en poolwilg onderin terug gevonden. Noot is waternoot - Draper natans - Water kastanje kwam 7.000 jaar geleden voor in pingo tot op 4 meter diepte. De noot is in boor terug gevonden. Vraag: Tot op welke diepte is de Draper natans in de betreffende pingo-ruïne nabij Hardenberg terug gevonden?

Joshua
Joshua24 sep. 2023 - 8:00

Geoloog Wim Hoek geeft in de reportage over de diepste pingo-ruïne de aanwezigheid van de dwergberk en de poolwilg. Vraag: Wat zijn de wetenschappelijke benamingen van deze soorten?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.