Vroege Vogels

Uitbraak varkenspest Duitsland; extra maatregelen in Nederland

  •  
03-03-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_270216.jpg

© varken

Op een boerderij in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is varkenspest geconstateerd. Dat heeft minister van Milieu Uhlenberg vrijdag tegen de nieuwszender ARD bevestigd. Haltern ligt ongeveer 60 kilometer ten oosten van Winterswijk.
Sinds begin februari zijn op de boerderij in Haltern 72 van de ruim driehonderd varkens bezweken. Na de constatering van varkenspest moeten alle varkens in een straal van 3 kilometer rond de varkenshouderij worden gedood. Alle varkens die zich in een straal van 10 kilometer van de boerderij bevinden, moeten geregeld worden gecontroleerd.
Land en Tuinbouworganisatie LTO Nederland roept handelaren en veetransporteurs op het gebied in Duitsland waar varkenspest is geconstateerd, te mijden. Om een uitbraak van de ziekte in de Nederlandse varkenshouderij te voorkomen, vraagt de organisatie om een extra ontsmettingsbeurt voor de veetranswagens van en naar Noord-Rijnland-Westfalen.
Volgens zegsman A. van Lenthe van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) is voor de Nederlandse sector nu ,,uiterste waakzaamheid geboden''. De organsatie waarschuwde eerder al voor een uitbraak, omdat de dierziekte geregeld rondwaart onder wilde zwijnen in de Duitse bossen.
De schappen gaan er vanuit dat Duitsland en de Europees Commissie de ,,gebruikelijke maatregelen'' als het instellen van veiligheidszones rond de besmettingshaard snel zullen instellen. Van Lenthe verwacht niet dat de uitbraak in Duitsland consequenties zal hebben voor de (buitenlandse) handel in Nederlands varkensvlees.
In 1997 brak de klassieke varkenspest (KVP) zoals de dierziekte officieel heet, uit in Nederland. Een jaar later was het voor varkens zeer besmettelijke virus bestreden. Om de ziekte uit te bannen zijn toen twaalf miljoen dieren afgemaakt. In totaal raakten 1700 varkenshouderijen betrokken bij deze crisis.
Minister Veerman van Landbouw laat varkenstransporten vanuit Duitsland een keer extra reinigen en ontsmetten. Deze dubbele schoonmaakbeurt moet voorkomen dat de veewagens de varkenspest mee terug naar Nederland brengen.
Omdat de maatregel nog gepubliceerd moet worden, zijn de transporteurs pas vanaf medio volgende week verplicht tot de extra schoonmaakbeurt. Veerman hoopt evenwel dat de transporteurs geen risico zullen nemen en nu al overgaan tot de dubbele ontsmetting, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw vrijdag.
Bron: ANP [samengesteld]
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.