Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitbraak bijenziekte in Limburg

  •  
03-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
bij5.jpg
In het Limburgse Berg en Terblijt is een vervoersverbod voor bijenvolken ingesteld. Dat meldde Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdagavond.
Aanleiding is een nieuwe uitbraak van de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed. Dat is een ziekte onder larven van de Europese honingbij. De bacterie Paeni-bacillus larvae is resistent tegen hitte en uitdroging en tast bijenlarven aan. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen.
Vervoersverbod
Het ministerie van Economische Zaken heeft dinsdagavond een vervoersverbod ingesteld voor de duur van minstens 30 dagen. Het verbod geldt in een gebied van drie kilometer rondom de uitbraak.
De bijenziekte werd vorig jaar vastgesteld in Zuidlaren (gemeente Tynaarlo), Hoogezand-Sappemeer, Exloo en in Stadskanaal. Ook daar werden destijds vervoersverboden ingesteld. Pas enkele dagen geleden werd het vervoersverbod in Stadskanaal opgeheven.
Besmette bijen
De bijenziekte heeft grote gevolgen voor imkers. Zij mogen geen honing van besmette bijen meer afnemen en mogen evenmin bestuiven. Volgens Imkers Nederland, een samenwerking van Imkersbond ABTB en Algemene Nederlandse Imkersvereniging, is de bijenziekte ,,voor menig imker de gevreesde nachtmerrie''.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.