Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitbannen van wegwerpplastic is nog maar het begin

  •  
29-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
258 keer bekeken
  •  
plastic

© Pixabay

Nieuwe regels om wegwerpplastic tegen te gaan zijn een mooie stap, vinden milieuorganisaties, maar volgens hen zijn meer maatregelen nodig om de plasticvervuiling echt effectief tegen te gaan. "Met alleen een verbod op koffiebekers en borden zijn we er natuurlijk niet", reageert Greenpeace. "We moeten opnieuw kijken naar hoe de supermarkt eruit moet zien, want daar kopen we nog steeds driedubbel verpakte producten."

Ook Natuur & Milieu vindt dat "meer nodig is om met zijn allen de stap te maken van wegwerp naar herbruikbaar". De organisatie zou graag zien dat er een algemeen verbod komt op wegwerpproducten waarvoor een goed herbruikbaar alternatief bestaat. Zo ver gaat het kabinet vooralsnog niet.

Bekers en maaltijdverpakkingen

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) wil vanaf 2024 af van een deel van het wegwerpplastic. Op kantoor, in de horeca en op festivals moeten wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen dan verleden tijd zijn. "Wanneer het echt nodig is" blijven uitzonderingen op die regel echter toegestaan, mits 75 tot 90 procent van het plastic dan gescheiden wordt ingezameld zodat het kan worden hergebruikt.

Drastisch verminderen

Natuur & Milieu vraagt zich af of veel mensen zullen overstappen op herbruikbaar materiaal in situaties waarin ze een keuze houden, bijvoorbeeld wanneer ze eten afhalen. "Als bedrijven kunnen besluiten de meerprijs van wegwerp heel laag te houden, zullen veel mensen de overstap naar herbruikbaar niet gaan maken. Zo gewend als we zijn aan onze wegwerpcultuur."


Wat Greenpeace betreft is het ook belangrijk dat grote voedingsmiddelenproducenten als Unilever, Coca-Cola, Nestlé en Pepsi hun plasticgebruik "drastisch verminderen" en investeren in producten zonder verpakking. "En als dat niet kan in herbruikbare en hervulbare verpakkingen", zegt plasticexpert Meike Rijksen van de milieuorganisatie.

Bron: ANP

Meer over:

plastic
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.