Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Uilskuikens: de oehoe

3 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1998 keer bekeken
oehoe_-_Bob_Luijks.jpg

© Bob Luijks

De oehoe, een van de grootste uilensoorten op aarde, broedt in Nederland. Hij heeft grote oranje ogen, oorpluimpjes en een roestbruine kleur. 

Uilskuikens ter wereld gekomen

Verschillende oehoes in Nederland hebben een nest gemaakt en eieren gelegd. Er zijn zelfs al uilskuikens uit de eieren gekropen! Nu zijn ze nog klein, maar als snel worden het grote donsbollen… Ze worden gevoerd met stukken konijn, houtduif, of muis. Oehoes lusten vrijwel alles. 

Ik hoor waar je zit!

Uilen hebben heel bijzondere eigenschappen. Zo kunnen ze ’s nachts uitstekend jagen. Ze hebben namelijk een fantastisch goed gehoor waarmee ze de exacte locatie van de prooi kunnen bereken. Daarnaast kunnen ze door bepaalde veren op hun vleugels vrijwel geruisloos vliegen. Een prooidier wordt daardoor plotseling verrast als hij in z’n nek gegrepen wordt. Ook kunnen uilen hun kop bijna helemaal ronddraaien. Als muis moet je maar hopen dat je niet in de gaten wordt gehouden!

Met dank aan Nature Today!

Meer over:

oehoe

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema3 mei 2021 - 8:57

mooie video