Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uilen op het boerenerf

  •  
16-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
903 keer bekeken
  •  
steenuil winterswijk
Steenuilen en kerkuilen leven dicht in de buurt van mensen. De twee uilen verschillen van overlevingsstrategie: waar de kerkuil alleen maar muizen eet, verorbert de steenuil zo goed als alles wat hij voor zijn snavel krijgt.

Voedselkeuze

Het halfopen boerenland vormt een geschikt jachtterrein voor steenuilen en kerkuilen. Steenuilen zijn erg gehecht aan het territorium waar ze broeden. Ze jagen alleen in dit gebied. Kerkuilen daarentegen gaan op zoek naar een ander jachtgebied als ze in hun eigen buurt niet genoeg muizen kunnen vinden. Steenuilen schakelen over op insecten en ander voedsel als er niet genoeg muizen voor handen zijn.

Taakverdeling

Steenuilen zijn bijzonder honkvaste uilen. Koppels blijven bij elkaar in hetzelfde territorium, totdat man of vrouw sterft. Dan probeert de weduw-partner een nieuwe man of vrouw naar het territorium te lokken. De taakverdeling bij de steenuilen is heel strikt: man jaagt en vrouw broedt. Als het vrouwtje doodgaat als de jongen nog klein zijn, probeert de man het broeden soms over te nemen, maar hij weet simpelweg niet hoe het moet. De kuikens sterven dan, zoals vorig jaar in Beleef de Lente te zien was.

Kerkuilen in de hooischuur

Uilenkenner Mark Hessels doet onderzoek naar de steenuilen in de omgeving van Winterswijk. Doordat de steenuilen al jarenlang in de gaten worden gehouden, kennen de onderzoekers sommige individuele uilen. Zo is er een dik Duits vrouwtje (geringd in Duitsland) dat al meerdere seizoenen in dezelfde kast broedt. Mark Hessels is eigenaar van Grenslicht , een natuurhoeve en fotografiecentrum. In zijn hooischuur staat een kerkuilenkast waar op dit moment een paartje broedt.

Vroege Vogels ontdekt Winterswijk, vrijdag 17 april 2020 om 19.55u op NPO 2! (Herhaling van 25 mei 2018)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.