Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Twitterende koolmezen

18 apr 2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
koolmezen_lysanne.jpg
Koolmezen lijken erg op mensen. Net als wij hebben deze vogels verschillende persoonlijkheden. En net als mensen hebben koolmezen binnen een populatie allerlei contacten, zowel fysiek als vocaal.
Het NIOO en Wageningen Universiteit onderzoeken in een populatie gezenderde koolmezen bij Arnhem de onderlinge contacten tussen de vogels. Wat blijkt? Koolmezen hebben ook hun sociale netwerken. Ze Facebooken en twitteren erop los. Sterker nog: ze gaan ook vreemd!
Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) ontdekten al eerder dat koolmezen verschillende persoonlijkheden kunnen hebben. De twee extreme persoonlijkheden zijn bij koolmezen: brutaal en de omgeving snel verkennend versus langzaam en voorzichtig. De macho en de padvinder dus.
Een koolmeesman verdedigt zijn territorium door te zingen. De reacties toonden voor de eerste keer aan dat vogels niet alleen weten wie hun buur is, maar ook weten wat voor type het is.
De volgende stap in het onderzoek is: hoe reageren koolmezen op elkaar? Hoe zien hun netwerken er uit? Hebben machomezen meer contacten dan hun schuwe soortgenoten?
Op de foto: Lysanne Snijders (medewerker gedragsecologie WUR en NIOO) localiseert met een antenne de gezenderde koolmezen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar