Twitterende bomen
• 15-04-2016
• leestijd 1 minuten
Bomen kunnen straks zelf doorgeven hoe het met ze gaat. Samen met collega's uit meer dan twintig landen, gaan Wageningse bomenonderzoekers een netwerk bouwen van automatische sensoren die onder andere groei en sapstroom via het GSM-netwerk doorsturen.
Dendrometers
De onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in hoe bomen reageren op veranderingen in de omgevingsomstandigheden, zoals droogte, overstromingen of temperatuurschommelingen. Verdamping, wateropname en groei worden bij individuele bomen bijgehouden met slimme meetapparatuur. Zo wordt de groei gemeten met 'dendrometers' (foto) Dat zijn apparaatjes die de omtrek van een boom tot op de micrometer nauwkeurig kunnen meten.
De nieuwste dendrometers hoef je niet meer 'leeg te halen', met behulp van een computerkabeltje. Ze geven hun informatie gewoon door via het mobiele telefoonnetwerk. Door nu heel veel bomen in verschillende landen (en vooral: in verschillende klimaatzones) in heel Europa in een netwerk onder te brengen, willen de onderzoekers de gevolgen van bijvoorbeeld klimaatverandering voor de Europese bossen in kaart brengen. Niet achteraf, maar in 'real time'.