Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tweede windmolenpark op zee zonder subsidie

22 mrt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Windmolenpark op zee

© Bron: pixabay

De overheid heeft opnieuw marktpartijen bereid gevonden een windmolenpark op zee aan te leggen zonder subsidie. Dat meldt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Hij verwacht begin juni te kunnen zeggen wie het tweede subsidieloze windpark voor de Nederlandse kust park daadwerkelijk mag gaan bouwen.

Voor kust bij Noordwijk

Het windmolenpark, dat straks moet gaan voorzien in 2,5 procent van de Nederlandse stroombehoefte, verrijst voor kust bij Noordwijk in Zuid-Holland. In datzelfde gebied is Vattenfall inmiddels bezig met de voorbereidingen voor het eerste subsidieloze windpark op zee. Het Zweedse energiebedrijf verkreeg vorig jaar het recht om dat te gaan bouwen in een aanbestedingsprocedure.

Volledig uit eigen zak

Subsidieloos wil zeggen dat het energiebedrijf de aanleg van het windpark volledig uit eigen zak betaalt. Dat is mogelijk omdat de kosten de afgelopen jaren drastisch zijn gedaald. Voor het eerst moet dit keer ook een vergoeding aan de overheid worden betaald voor het gebruik van de territoriale wateren. De aansluiting van windparken op het elektriciteitsnet door netbeheerder TenneT wordt wel met gemeenschapsgeld gefinancierd.
Bron: ANP

Meer over:

windmolenpark

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar