Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tweede uur: Jaren 70

  •  
28-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
340 keer bekeken
  •  
jaren70.jpg

© Fotograag: David Cenzer Raven - Fotograaf: gerkevisser Ravenklimmer Stormvloedkering - Fotograaf: marjagoos

In dit uur behandelen we de jaren '70. Met onder andere aandacht voor:
Opkomst milieubeweging
In de jaren ’70 schoten organisaties als Milieudefensie, Greenpeace, het Wereldnatuurfonds, Natuur&Milieu en duizenden kleinere organisaties als paddenstoelen uit de grond. Het was de tijd van Grenzen aan de Groei, protest tegen de aanleg van wegen en zorgen om luchtverontreiniging. We praten erover met Klaas van Egmond (kroonlid van de SER, hoogleraar geopolitiek aan de Universiteit Utrecht en jaren verbonden geweest aan het RIVM) en Jan Fransen (milieuactivist van het eerste uur en sinds 1976 verbonden aan Natuur& Milieu).
Raaf terug
In 1928 werd de raaf in Nederland uitgemoord. Weggepest en uitgemoord. Veertig jaar daarna begon het eerste herintroductieproject: op de Veluwe zette Tom Renssen de eerste vogels uit. Na een moeizaam begin bevolken de vogels nu grote delen van ons land. Een reportage over het ringen van jonge raven op de Sallandse Heuvelrug. Op de foto gaat een klimmer naar het nest in de top van de grove den.
Stormvloedkering
Volgens het Deltaplan uit 1957 moest ook de Oosterschelde volledig worden afgesloten, net als de Grevelingen, het Haringvliet en het Veerse meer. Het is 1970 en de eerste pijlers zijn al gebouwd, als een groepje jongens uit Yerseke in verzet komt. Zij richten de Aktiegroep Oosterschelde Open op en bestoken pers en politiek met ludieke akties. En met succes. In 1974 besluit het kabinet Den Uyl af te zien van afsluiting  en te kiezen voor een doorlaatbare dam: de stormvloedkering. Maar als het aan de actievoerders had gelegen was de Oosterschelde volledig open gebleven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.