Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tweede penisplant gaat bloeien in Hortus

  •  
19-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
reuzenaronskelk.jpg
De Leidse Hortus Botanicus heeft geluk dit jaar. Er staan op dit moment niet een, maar zelfs twee zogenoemde penisplanten op het punt te gaan bloeien. Dat heeft directeur Paul Kessler van de botanische tuin vrijdag gezegd. De verwachting is dat zondagavond de eerste reuzenaronskelk, oftewel Amorphophallus titanum, in volle bloei te zien is.
,,We hebben het geluk dat er nog een kleine bij is, die ook waarschijnlijk uit gaat komen.'' De verwachting is dat dit exemplaar over een week of drie gaat bloeien.
Liefhebbers kunnen de planten vanaf vrijdag via een webcam in de gaten houden. De hortus heeft voor zondag, de langste dag van het jaar, een midzomernachtfeest gepland. De hortus is dan open voor publiek.
De reuzenaronskelk is een tropische plant, die maar zelden in bloei staat. De hortus heeft in totaal veertien van deze bijzondere planten. De bijnaam penisplant dankt hij aan zijn fallusachtige verschijning. Op het moment dat hij gaat bloeien, stoot de bloem een zeer onaangename geur uit. Dit gebeurt meestal als het donker is.
Vorig jaar stond er ook een penisplant in Leiden in bloei. Op het spektakel kwamen vijfduizend bezoekers af. Het was toen voor het eerst in vijf jaar dat zo'n bloeiende plant in Nederland te zien was. Het is niet bekend of de overige reuzenaronkskelken gauw gaan bloeien. ,,Dat hangt af van de groeiperiode die eraan vooraf gegaan is. Afhankelijk daarvan geeft de plant bladeren of een bloem'', aldus kaschef Art Vogel.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.