Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tweede kerncentrale direct naast oude

  •  
11-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kernafval.jpg
Een mogelijke tweede kerncentrale moet direct tegenover de huidige kerncentrale in Borssele komen staan. Dat heeft energiebedrijf Delta donderdagavond aan de gemeenteraad van Borsele laten weten.
Daarmee komt de nieuwe centrale iets verder van het dorp Borssele te staan, maar wel direct aan de Westerschelde, die voor koelwater gebruikt wordt. De gemeenteraad en de dorpsraad hadden daar bij het energiebedrijf om gevraagd.
Nu de locatie vrijwel vast staat, is het wachten op een handtekening van de minister onder de eisen voor een milieu-effectrapportage. Volgens een woordvoerster van het ministerie van VROM kan die handtekening elk moment komen. Wanneer Delta de rapportage af heeft, kan eind volgend jaar de aanvraag voor een bouwvergunning volgen.
In 2013 wordt dan begonnen met de bouw en in 2018 kan de centrale draaien.
De nieuwe centrale wordt veilig, aldus operationeel directeur Ad Louter van Delta. ,,Zo zul je binnen het gebouw niets merken als er een vliegtuig op neerstort. Mocht de kern binnenin smelten, een ongeval dat eens in de miljoen jaar kan voorkomen, zou je daar buiten de centrale ook niets van merken. Het hoogradioactief afval wordt door nieuwe technieken tot een minimum beperkt en kan worden opgeslagen in Borssele'', legde Louter uit.
Het bouwen van de centrale levert werk op voor 3000 mensen, twee keer zoveel als er in Borssele wonen. Als de centrale eenmaal in bedrijf is, levert deze werk op voor nog eens 350 tot 400 mensen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.