Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tweede-Kamerleden massaal met OV

  •  
17-09-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_241720.jpg
Tweede-Kamerleden van alle fracties nemen in grote meerderheid de trein naar het Binnenhof. Ook voor hun werkbezoek maken de meesten geheel of gedeeltelijk gebruik van het openbaar vervoer. Dit blijkt uit een enquête van Milieudefensie onder Kamerleden, die is gehouden in het kader van de ‘Week van de Vooruitgang’ (16 t/m 22 september). Tevens toont de enquête aan dat een meerderheid van de respondenten voorstander is van meer investeringen in het openbaar vervoer. Milieudefensie roept minister Eurlings dan ook op gehoor te geven aan de wens van de Kamerleden.
Maar liefst driekwart van de Kamerleden die de enquête van Milieudefensie invulden gaat van huis naar het Binnenhof met de trein of, soms, op de fiets. Het treingebruik neemt iets af wanneer ze op werkbezoek het land ingaan. Maar nog steeds reist tachtig procent van de Kamerleden geheel of gedeeltelijk met het openbaar vervoer tijdens dienstreizen. Doorslaggevend voor veel Kamerleden om de trein te nemen is dat ze er rustig kunnen werken. Het milieu is ook een reden om te kiezen voor het openbaar vervoer. Bovendien, aldus de Kamerleden, omzeil je zo de files.
Uit de enquête, waaraan bijna de helft van de volksvertegenwoordigers deelnam, blijkt ook dat de meeste Kamerleden meer investeringen in het spoor willen dan nu het geval is. Milieudefensie hoopt dat dit doorwerkt in het politieke debat over de begroting van Verkeer en Waterstaat, na Prinsjesdag. Het streven van het kabinet om meer reizigers per spoor te laten vervoeren vergt namelijk een forse investering. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft in een debat met de Kamer op 4 september laten weten open te staan voor de discussie over een nieuwe verdeling van het geld dat nu vooral nog naar aanleg van wegen gaat.
De enquête onder de Tweede-Kamerleden toont aan dat stimulerend OV-beleid door werkgevers - bijvoorbeeld door het aanbieden van een OV-jaarkaart zoals bij Kamerleden – erin resulteert dat werknemers hun auto daadwerkelijk laten staan.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.