Tweede Kamer negeert omwonenden varkensflats
• 28-02-2008
• leestijd 2 minuten
© varken
Vandaag heeft de Tweede Kamer een overleg met minister Verburg van Landbouw over de bouw van megastallen voor varken en kippen. Aanleiding hiervoor zijn de onlangs verschenen rapporten over dit onderwerp van onder meer het Natuur- en Milieuplanbureau (NMP) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Milieudefensie en omwonenden van de beoogde bouwlocaties zijn verontwaardigd dat de direct belanghebbenden buiten het besluitvormingsproces worden gehouden. Zij hebben vandaag een brief gestuurd waarin de Kamer wordt opgeroepen om dit verzuim te herstellen en alsnog inbreng van omwonenden mogelijk te maken.
Vorig jaar opende Milieudefensie een meldpunt voor omwonenden van geplande megabedrijven. Het meldpunt was een reactie op het volledig ontbreken van informatie over geplande megastallen bij de overheid. Binnen korte tijd zijn er via het meldpunt zo’n 60 verschillende bouwlocaties aangemeld. Uitschieters zijn de dorpen Vroomshoop in Overijssel (drie etagestallen met in totaal 65.000 varkens), Middenmeer in Noord-Holland (1.620.000 slachtkuikens op één locatie) en Grubbenvorst in Limburg (1.300.000 kippen en 35.000 varkens op meerdere verdiepingen).
De bouwplannen leiden tot een ongekende industrialisering van de veehouderij. Een gemiddelde varkenshouderij heeft nu ongeveer duizend varkens. Realisering van de geplande megastallen zal landschap en milieu schaden. De enorme gebouwen passen qua maat en schaal niet in het landelijk gebied. Bovendien zullen vele vrachtwagens met voer, mest, kadavers en slachtvee over landweggetjes gaan denderen.
Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie: ‘Milieudefensie wil schouder aan schouder met omwonenden de plannen voor de megabedrijven verijdelen. Als er niet snel stappen worden gezet, raken we het boerenfamiliebedrijf kwijt. Het is te bizar voor woorden dat de overheid dit zomaar dreigt te laten gebeuren. De samenleving wil géén dieren in enorme industriecomplexen, maar vraagt juist om een verbetering van milieukwaliteit en dierenwelzijn.’
Bron: Milieudefensie