Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tweede Brabantse zwaluwtil in Keldonk

  •  
30-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huiszwaluw_03.jpg
Afgelopen zaterdag heeft wethouder Piet Hooiveld van de Gemeente Veghel onder grote publieke belangstelling de tweede huiszwaluwentil van Brabant officieel onthuld. Na maanden van voorbereidingen kon het topstuk, waaraan dertig kunstmatige nestkommen zijn bevestigd, met behulp van een kraanwagen op een vijf meter hoge mast worden bevestigd. De huiszwaluw staat in Nederland op de Rode lijst van bedreigde broedvogels.
In zijn toespraak, welke in dichtvorm werd gehouden, brak Hooiveld een lans voor de huiszwaluwen in Keldonk. Hij roemde verder de samenwerking tussen de buurtvereniging en de diverse ondernemers die belangeloos hun medewerking (en sponsoring) hebben verleend om dit project tot een goed einde te brengen. Volgens de initiatiefnemers Tiny en Toon van den Elsen (geen familie van elkaar) wordt de populatie huiszwaluwen in deze nieuwbouwwijk van Keldonk bedreigd doordat er te weinig nestgelegenheid is. Ruim een jaar geleden hebben ze het plan opgevat om een kunstmatige huiszwaluwentil in woonwijk Den Dries te plaatsen. “Gelukkig waren diverse plaatselijke ondernemers bereid om een financiële bijdrage te geven. Ook de Gemeente Veghel, Vogelwacht Uden en Dorpsraad Keldonk hebben hun steentje hieraan bijgedragen. Met dit luxe zwaluwenverblijf hopen wij dat de huiszwaluwen voor Keldonk behouden blijven”, vertelt een enthousiaste Tiny van den Elsen.
Spannende tijd
Toon van den Elsen vult aan: “We hebben de zwaluwentil net op tijd af. Half april verwachten we de eerste zwaluwen uit Zuid-Afrika. Er breekt nu een spannende tijd aan of er zwaluwen op afkomen. Aan ons kan het in ieder geval niet liggen, wij hebben ons best gedaan.” Wethouder Piet Hooiveld, portefeuillehouder van Openbare Werken en Milieu, geeft aan dat hij ook vogelliefhebber is en een zwak voor de natuur heeft. “Ik kijk altijd met extra belangstelling naar de natuur, waarbij vooral de diverse vogels opvallen. Het op naam brengen lukt me helaas niet altijd”, besluit hij lachend.
Als sluitstuk wordt met behulp van een kraanwagen een spits op de zwaluwentil geplaatst, waarna Toon van den Elsen nogmaals alle sponsoren persoonlijk bedankt. Het massaal toegestroomde publiek kon vervolgens nog een hapje en een drankje nuttigen in de door de buurtvereniging geplaatste feesttent.
Bron: Vogelwacht Uden

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.