Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tweede boktor gevonden in Hoofddorp

  •  
29-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aziatischeboktor.jpg
In een tuin in Hoofddorp is een tweede Oost-Aziatische boktor aangetroffen. Dat heeft de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) woensdag bekendgemaakt.
Ruim twee weken geleden werd het insect voor het eerst gesignaleerd in Hoofddorp. Het was een vrouwtjesboktor, die werd gevonden in een tuin in de nieuwbouwwijk Floriande. Ook werd toen een esdoorn met twee uitvlieggaten gevonden. Op 70 meter afstand van deze plek is deze week een mannetjesboktor gevangen. De nVWA neemt aan dat beide boktorren uit dezelfde uitvlieggaten gevlogen zijn.
De boktor vormt een groot risico voor een groot aantal loofbomen en struiken. Het beestje kan veel schade veroorzaken, waardoor de nVWA verdere verspreiding van het insect wil voorkomen.
Na de eerste vondst hebben medewerkers van de nVWA in een straal van 100 meter alle loofbomen en struiken gecontroleerd. Daarbij vonden ze geen nieuwe symptomen van de boktor.
Een oplettende bewoner heeft nu alsnog het tweede exemplaar aangetroffen. Aan de hand van een informatieblad herkende hij de kever, ving hij het beest en belde hij de nVWA. Bewoners in de omgeving is gevraagd extra alert te zijn op eventuele tekenen van de boktor.
De nVWA gaat voor de zekerheid loofbomen en struiken inspecteren in de nabijheid van de nieuwe vindplaats, maar verwacht geen nieuwe exemplaren te ontdekken. De instantie denkt dat beide boktorren uit de twee aangetroffen uitvlieggaten afkomstig zijn. De eerder gevangen vrouwtjesboktor was bovendien nog te jong om eieren te produceren.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.