Vroege Vogels

Twee winnaars CO2 Bomenprijs-2008

  •  
05-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boom_01.JPG
Veendam en Reimerswaal mogen zich alle twee winnaar noemen van de CO2 Bomenprijs-2008. De bomen die deze gemeenten vorig jaar tijdens de Boomfeestdag hebben geplant, leggen tijdens hun leven zes kilo aan CO2 per inwoner vast. Deze hoeveelheid CO2 is berekend door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal in samenwerking met Stichting Nationale Boomfeestdag, de initiatiefnemers van deze prijs.
Minister Cramer van Milieu reikt de prijs uit op 6 maart om 14.00 uur tegenover de hoofdingang van station Den Haag CS. Samen met de vier gemeenten die het hoogste zijn geëindigd zal zij een zomerlinde planten op grond van Staatsbosbeheer. De gemeente Veendam (provincie Groningen, 28.058 inwoners) sleept de CO2 Bomenprijs voor de tweede keer in de wacht.
In 2005 won Veendam de allereerste CO2 Bomenprijs. Tijdens de afgelopen Boomfeestdag plantte Veendam vijfhonderd zomereiken, tweehonderd berken, driehonderd wilgen, tweehonderd wilde lijsterbessen, driehonderd zwarte elsen, honderd Corsicaanse dennen en tweehonderd fijnsparren. Reimerswaal (provincie Zeeland, 21.020 inwoners) plantte zevenendertig populieren, honderdvijfenzeventig esdoorns en zes iepen.
Milieu Centraal en Boomfeestdag berekenen hoeveel CO2 de bomen in hun leven vast zullen leggen door hun aantallen en soort in te voeren in een model. De opbrengst wordt gedeeld door het aantal inwoners. Dit is het criterium om de prijs te winnen.
De winnaar van de volgende CO2 Bomenprijs wordt door een jury gekozen. Zij kijkt eerst naar de eis rond het vastleggen van de meeste CO2 per inwoner. Op de tweede plaats tellen ook het bomen- en duurzaamheidsbeleid van de gemeente mee. Denk daarbij aan een herplantplicht, aan het tegengaan van de kap van bomen en aan het bevorderen van duurzame energie. Maatregelen die zorgen voor minder CO2.
Dit jaar zijn er ook twee tweede prijswinnaars uit de bus gerold. Het gaat om Uden en Bolsward die tot het vastleggen van vijf kilo CO2 per inwoner komen. Om een idee te geven: het stand-by verbruik van een televisie veroorzaakt na twee maanden ongeveer één kilo CO2 die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit.
Bron: Milieu Centraal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.