Vroege Vogels

Twee nieuwe soorten kroos voor Nederland

  •  
05-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Kroos.jpg
Het wortelloos kroos (Wolffia arrhiza) is met een lengte van minder dan anderhalve millimeter verreweg de kleinste inheemse vaatplant van Nederland. In juli van dit jaar vonden we ook als eerste de smalle wolffia (W. australiana) in twee sloten in Zuid-Holland. Het oorspronkelijk voorkomen van de smalle wolffia is beperkt tot Australië en Nieuw-Zeeland. Nader onderzoek naar wolffia’s in verschillende provincies leverde al gauw de tweede nieuwe soort op: de Colombiaanse wolffia (W. columbiana).
Ruim verspreid
Ondertussen is gebleken dat de Colombiaanse wolffia ruim verspreid voorkomt, met vondsten in Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel en Groningen. Colombiaanse wolffia is winterhard, iets wat uit haar oorspronkelijk leefgebied al bekend was. Voor de smalle wolffia is het nog spannend of deze zich in het Nederlandse klimaat staande weet te houden.

Import met vijverplanten

Waarschijnlijk zijn zowel smalle als Colombiaanse wolffia onbedoeld meegekomen met import van voor de vijver bedoelde exotische waterplanten. Dit geldt ook voor de uit Azië afkomstige Wolffia globosa, die nog niet in het Nederlandse buitenwater is aangetroffen. Deze soort is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al wel als vervuiling aangetroffen bij waterplanten uit Maleisië.
Bron: Bureau Waardenburg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.