Vroege Vogels

Twee compleet nieuwe soorten ontdekt in Vondelpark

  •  
09-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
De nieuwe sluipwespensoort foto- Roel van Elsas, VU Universiteit

© De nieuwe sluipwespensoort, foto: Roel van Elsas, VU Universiteit

Een team van ‘burgerwetenschappers’ en biologen hebben twee compleet nieuwe insectensoorten ontdekt. Een kever en een sluipwesp. Deze soorten zijn gevonden tijdens een ‘expeditie’ in het Vondelpark in hartje Amsterdam. Ze besloten de sluipwesp te noemen naar het Vondelpark, en de kever naar de band The Beatles. De ontdekkingen tonen aan dat zelfs op een van de drukste plekjes van de wereld nog onontdekte biodiversiteit bestaat.
De Nederlandse organisatie, Taxon Expeditions , die overal ter wereld wetenschappelijke expedities organiseert waarbij ‘gewone’ mensen door professionele biodiversiteitsonderzoekers worden meegenomen op onderzoek. Het mooiste aan deze expeditie is wanneer er nieuwe soorten ontdekt worden en men zelf de naam van deze dieren mogen verzinnen. Een van de oprichters van Taxon Expeditions is stadsecoloog Prof. Menno Schilthuizen . Hij bedacht dat het een leuk idee zou zijn om een expeditie te organiseren die naar het drukste park van het land zou gaan.
De nieuwe keversoort foto’s- Roel van Elsas, VU Universiteit

© De nieuwe keversoort, foto’s: Roel van Elsas, VU Universiteit

De nieuwe keversoort, foto’s: Roel van Elsas, VU Universiteit. Op de afbeelding hierboven is de nieuwe ontdekte sluipwesp te zien.

Insecten vangen

Het team ving insecten op de Koeweide. Dit is een deel van het park dat normaal voor het publiek is afgesloten en ecologisch beheerd wordt. De insecten werden op verschillende manieren gevangen. Het kevertje werd aangetroffen in jampotjes met rottend vlees die in de grond waren ingegraven. De sluipwesp werd gevangen in een zogenoemde ‘malaiseval’. Dit is een soort tent waar insecten invliegen maar niet meer uit kunnen. In het laboratorium van de VU Universiteit kon met geavanceerde microscopen en een draagbaar DNA-lab worden bevestigd dat het daadwerkelijk gaat om nog onbekende soorten.

Officieel beschreven en benoemd

Onder leiding van de experts (met o.a. sluipwespenkenner Kees van Achterberg en nachtvlinderonderzoeker Bart van Camp) werkten de burgerwetenschappers, waaronder buurtbewoners maar ook buitenlandse toeristen, aan een wetenschappelijk artikel waarin de nieuwe soorten officieel worden beschreven en benoemd.

Andere soorten gevonden

Verder werden er tijdens de expeditie ook andere soorten gevonden. Zoals 21 soorten spinnen, 110 soorten nachtvlinders, 85 soorten kevers en twee soorten parasitaire schimmels, waaronder enkele zeldzame of niet eerder in Noord-Holland gevonden soorten.
“Het was een hel bijzondere en intensieve kennismaking met de insecten van Amsterdam,” zegt deelnemer en buurtbewoner Heko Köster. Stadsecoloog Florinda Nieuwenhuis is verheugd met de nieuwe ontdekkingen. ‘Ze laten zien dat ons ecologisch beheer zijn vruchten begint af te werpen,” zegt ze.
Bron: Taxon Expeditions
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

babohj
babohj10 aug. 2019 - 16:38

Dat geeft de burger van A'dam weer moed !Samen met de Ooievaars is het Vondelpark weer een paar waardevolle soorten (insecten en vogels) rijker.Dus ondanks de toenemende overlast van toeristen toch weer een opsteker voor mens en natuur.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.