Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

TV: van Griend tot scholekster

  •  
01-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
griend_robbuiter

© Filmen op Griend - Fotograaf Rob Buiter

Deze week in Vroege Vogels TV: hoe voorkomen we dat het eiland Griend verdwijnt, Menno gaat op de fiets huiszwaluwnesten controleren en we zien dramatische beelden van de scholekster. Verder een nieuwe rubriek met de tweelingbroers Kevin en Marvin Groen en natuurlijk komt Zelf Geschoten terug met jullie zelfgemaakte filmpjes. 

Waddeneiland Griend

Om te voorkomen dat het bijzondere waddeneiland Griend verdwijnt, zijn daar het afgelopen jaar mosselriffen en schelpenruggen aangelegd. Zo kan Griend wel een beetje 'wandelen' maar kan het ook de voedselplaats van honderdduizenden vogels blijven. Ieder jaar vormt Griend een belangrijke rustplaats voor tienduizenden kanoeten en drieteenstrandlopers op doortrek, die er kokkels, nonnetjes en garnalen vinden.

Huiszwaluw

Al 28 jaar fietsen broer en zus Henk en Elly Meeuwsen door de Brabantse dorpjes rond Alphen-Chaam om alle huiszwaluwnesten te tellen. Na een afname gaat het nu weer beter met deze vogel. Menno fietst mee met de grootste huiszwaluw-specialist van Nederland om de nesten te controleren.

Scholekster

Dramatische beelden vanaf Ameland, waar de scholekster nauwelijks standhoudt. Van alle zestig nesten heeft maar een enkel kuiken het gered. Akkerlanden zijn steeds minder geschikt om te nestelen en door zomerstormen worden nesten op de kwelders aan de kust steeds vaker weggespoeld.
En een nieuwe rubriek, waarin de Rotterdamse biologiestudenten (en eeneiige tweeling) Kevin en Marvin in Amsterdam dieren gaan zoeken. Met nu al prachtige natuurbeelden uit de film “ de Wilde Stad ”. 
Vroege Vogels, dinsdag 5 september, 19.20u op NPO2

Meer over:

griend, scholekster
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.