Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

TV: van Griend tot scholekster

1 sep 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
griend_robbuiter

© Filmen op Griend - Fotograaf Rob Buiter

Deze week in Vroege Vogels TV: hoe voorkomen we dat het eiland Griend verdwijnt, Menno gaat op de fiets huiszwaluwnesten controleren en we zien dramatische beelden van de scholekster. Verder een nieuwe rubriek met de tweelingbroers Kevin en Marvin Groen en natuurlijk komt Zelf Geschoten terug met jullie zelfgemaakte filmpjes. 

Waddeneiland Griend

Om te voorkomen dat het bijzondere waddeneiland Griend verdwijnt, zijn daar het afgelopen jaar mosselriffen en schelpenruggen aangelegd. Zo kan Griend wel een beetje 'wandelen' maar kan het ook de voedselplaats van honderdduizenden vogels blijven. Ieder jaar vormt Griend een belangrijke rustplaats voor tienduizenden kanoeten en drieteenstrandlopers op doortrek, die er kokkels, nonnetjes en garnalen vinden.

Huiszwaluw

Al 28 jaar fietsen broer en zus Henk en Elly Meeuwsen door de Brabantse dorpjes rond Alphen-Chaam om alle huiszwaluwnesten te tellen. Na een afname gaat het nu weer beter met deze vogel. Menno fietst mee met de grootste huiszwaluw-specialist van Nederland om de nesten te controleren.

Scholekster

Dramatische beelden vanaf Ameland, waar de scholekster nauwelijks standhoudt. Van alle zestig nesten heeft maar een enkel kuiken het gered. Akkerlanden zijn steeds minder geschikt om te nestelen en door zomerstormen worden nesten op de kwelders aan de kust steeds vaker weggespoeld.
En een nieuwe rubriek, waarin de Rotterdamse biologiestudenten (en eeneiige tweeling) Kevin en Marvin in Amsterdam dieren gaan zoeken. Met nu al prachtige natuurbeelden uit de film “ de Wilde Stad ”. 
Vroege Vogels, dinsdag 5 september, 19.20u op NPO2

Meer over:

griend, scholekster

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar