Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

TV: Nijlgans en rugstreeppad

4 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Nijlgans kuiken

© Nijlgans kuiken. Fotograaf: Barky

Deze week in Vroege Vogels TV: kuikens van de nijlgans en rugstreeppadden in de Amsterdamse haven. Voor het eerst is Vroege Vogels bij het ringen van de jonge raven. En hoe gaat het met de kuikens van Beleef de Lente?
De nijlgans staat op de nominatie om het stempel ongewenste exoot te krijgen. Frank Majoor doet al jaren onderzoek aan de nijlgans. Hij ringt jonge nijlganzen in een stadspark in Arnhem. Tot groot ongenoegen van de ganzenouders: een spectaculaire aanval op onze cameraploeg is het gevolg.
Hoe groter de vogel, des te groter ook het kuiken. Dat klinkt logisch, maar als je een ravenkuiken ziet, op zich al een unieke belevenis, word je toch even stil van het formaat. In het Gooise Spanderswoud ziet Vroege Vogels drie van zulke grote kleine raafjes, die zullen uitgroeien tot majestueuze – en toch ook tikje onheilspellende – vogels.
Stadsecoloog Martin Melchers redt rugstreeppadden in de Amsterdamse haven. Hij brengt ze van het ene stukje tijdelijke natuur naar het andere, en filosofeert ondertussen op zijn eigen onvolprezen wijze over de tijdelijkheid der dingen.
rugstreeppad_01.jpg

© Fotograaf: wiesvink

Fotograaf: Wiesvink
Vroege Vogels TV, dinsdag 9 mei om 19.20 uur op NPO2

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar