Vroege Vogels

TV: naar de haaien!

  •    •  
16-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
haai1
Deze week staat Vroege Vogels TV in het teken van haaien. In het Caribisch deel van ons land komen indrukwekkende haaiensoorten voor, maar deze worden helaas ernstig bedreigd. Het project Save Our Sharks draait om de bescherming van de Caribische haaien; ze doen wetenschappelijk onderzoek en ze geven voorlichting en onderwijs om de eilandbewoners bewust te maken van het belang van haaien. Menno helpt de onderzoekers een week mee, op en in het water rondom Curaçao en Sint Maarten.

Cameraval onder water

De essentie van veel wetenschappelijk haaienonderzoek is: welke haaien zijn er precies, waar hangen ze rond en waar zwemmen ze naartoe? Om daar achter te komen wordt onder andere gebruik gemaakt van een cameraval onder water met aas eraan, perfect voor het ‘betrappen’ van schuwe dieren zoals haaien. Het levert soms spectaculaire en verrassende beelden op.

Zender de haai

Verder zijn de onderzoekers druk bezig om haaien te zenderen. Ze gebruiken zowel satellietzenders als passieve zenders die je kunt aflezen als je een haai terugvangt.  Met behulp van lokaas worden de haaien gevangen en gezenderd. Menno gaat mee de boot op om te helpen.

Aangeplant mangrove

Ook wordt er alles aan gedaan om het leefgebied van de haaien te beschermen en te vergroten. Zeekajakker Ryan de Jong zag op z’n tochten rond Curaçao dat de mangrovebossen verdwenen. Hij is een herplantingsprogramma begonnen en heeft inmiddels meer dan 100.000 mangroveboompjes geplant en zo al een hele baai hersteld. Mangroves zijn belangrijk voor haaien omdat de haaien het ondiepe water gebruiken als kraamkamer voor hun jongen. Menno stapt samen met hem in de kayak om het bos te bekijken.
Haaien special - Vroege Vogels TV, dinsdag 20 december om 19.20 uur op NPO2.

Meer over:

haaien, roggen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.