Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tussen de trekvogels zat de bergheggenmus

  •  
27-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2dd0f39dd7ee36c377e761a4feeed292.jpg

© Maasvlakte

De bergheggenmus is één van de oostelijke tegenhangers van 'onze eigen' heggenmus. De soort komt voor in het uiterste noorden van Rusland, van de Oeral tot aan de Stille Oceaan, en overwintert zuidelijker in Oost-Azië. En nu zit er een in Nederland.
Het was tot deze maand een extreem zeldzame dwaalgast in Europa, maar er is blijkbaar iets aan de hand met het weer in het oosten: de afgelopen weken zijn er al meer dan 160 bergheggenmussen opgedoken - met name in Scandinavië. En afgelopen vrijdag mocht ook Nederland iets van deze bijzondere 'invasie' meemaken: op de Maasvlakte werd er eentje ontdekt: voor het eerst te zien op Nederlands grondgebied.

Wind uit het Oosten

Het is niet toevallig dat die bergheggenmus nu opduikt. Het verschijnen past in een breder plaatje, de vogeltrek. De wind was de laatste tijd aanhoudend oostelijk, en zal ook de komende dagen nog uit de oostelijke en noordoostelijke richting blijven waaien. Dat betekent dat het goed mogelijk is, dat meer vogels wat verder dan gebruikelijk naar het westen worden gevoerd. Dat kan voor verassingen zorgen. Waarschijnlijk zullen de komende dagen, bijvoorbeeld, voor groepjes kraanvogels gaan zorgen. Zeker als de zon de kans krijgt om voor wat warmte te zorgen zullen deze gracieuze trekvogels op de vleugels gaan en vooral in de oostelijke helft van Nederland gezien gaan worden.

Maasvlakte

De bergheggenmus toont ook aan dat je trekvogels óveral tegen kan komen. De Nederlandse bergheggenmus werd ontdekt op de Maasvlakte - een vooruitgeschoven stukje land achter de Rotterdamse haven. Geen elegant natuurreservaat, maar door z'n ligging een plek waar vogels die de kust volgen, als vanzelf terechtkomen. Ook minder zeldzame trekvogels zijn op dit moment overal te verwachten. In tuinen worden de laatste dagen steeds meer goudhaantjes, en zelfs vuurgoudhaantjes gezien. Deze kleinste trekvogeltjes van Europa zijn afkomstig uit de Scandinavische en Russische naaldbossen (de noordelijke taiga), en trekken naar het zuiden om de barre noordelijke winter te vermijden. En vele vogels uit deze streken reizen met hen op; onderweg om hier ontdekt te worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.