Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Turbulente verleden van de Ooijpolder

  •  
27-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
330 keer bekeken
  •  
De Ooijpolder als natuurgebied is indirect ontstaan door een plan van de regering om de bochten in de Waal af te snijden. Dan zouden schepen sneller kunnen doorvaren. Hierdoor zou veel natuur verdwijnen. Ben Wasser (kunstenaar en filosoof) was er al bij in 1973 toen er hevig werd geprotesteerd tegen het afsnijden van de bocht in de Waal.

Protesttochten

De inmiddels 85-jarige Ben was toen woordvoerder voor een bonte coalitie van biologen. studenten, boeren, arbeiders, bewoners en zelfs schippers die tegen dit plan waren. Ze zijn in protesttochten over de dijk getrokken en hebben via allerlei ludieke acties aandacht gevraagd voor deze zaak. Ben heeft als kunstenaar borden gemaakt en affiches ontworpen.

Redding van de Ooijpolder

Op gegeven moment kreeg de redactie van het radioprogramma Weer of geen Weer (de voorloper van Vroege Vogels) lucht van de acties en Bert Garthoff riep als presentator op om te gaan helpen demonstreren. Uit heel Nederland kwamen mensen naar de Ooij en er kwam landelijke aandacht. Dat bereikte ook de politiek en in 1973 viel het kabinet en kwam het eerste kabinet van Uijl aan de macht. Het eerste kabinet dat oog had voor natuurbehoud.
De redding van de Ooijpolder was een feit!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.